't Boekske 2020 - nr 32

speciale editie

Inhoudsopgave

De winnende nummers van de gratis tombola. Stuur een mailtje naar info@merchtemcats.com als je gewonnen hebt.

1e prijs : nr 30

Waardebon van 120€ geschonken door

Teaterhuyse Opwijk en Eetclusief.

2e prijs : NR 265

Een volle mand huishoudartikelen.

3e prijs : nr 388

Een bierkorf geschonken door de bierbron.

Woordje van de voorzitter

Noteer 2020 alvast in de baseballgeschiedenisboeken: het afgelopen seizoen hebben The Merchtem Cats verschillende mijlpalen bereikt. Voor het eerst hadden we een herenploeg softball in competitie en hadden we in elke jeugdreeks twee ploegen. Zo hadden we van alle clubs in België het meeste teams actief in competitie en hebben we bij uitstek de grootste jeugdwerking. De heren keerden terug naar de hoogste klasse, waar ze in 2014 gedegradeerd waren. Ook sportief waren er verschillende successen: de kadetten Cats en reserve softball dames werden kampioen!

Al die base/soft-ball(st)ers moeten ergens hun sport kunnen beoefenen. Met bijna 200 leden, 11 ploegen in competitie en slechts 1 veld, werd de situatie onhoudbaar. Dankzij veel werk voor en achter de schermen, zijn we er in geslaagd om samen met de gemeente een 2e veld aan te leggen. Er is nog een beetje werk aan, maar we doen er alles aan om het voor de start van volgend seizoen af te krijgen. Ondertussen werd ook de verlichting van ons grote veld aangepakt. Een dikke merci aan de gemeente Merchtem.

En dan was er nog corona, waardoor het seizoen er toch een beetje anders uitzag. Laten we het daar echter niet te veel over hebben …

Alles op en rond onze fantastische club zou er niet geweest zijn zonder de vele vrijwilligers. De hele club en alle spelers zijn hen een megafantaformidastische dank-u-wel verschuldigd. Hopelijk staat er in 2021 weer zo een geweldig team klaar om alles in goede banen te leiden.

Go Cats go!

Bart Saerens

Heren

GOLD LEAGUE EN 3BB

2020 zou een grote sportieve uitdaging worden, omdat we na onze dubbele titel met beide herenploegen een niveautje hoger gingen spelen. Er was een strak plan, maar dat viel ondanks de droge lente en zomer toch volledig in het water. Belgische versterking bleef uit (ondanks zeer verwoede pogingen) en door corona ging ook de Amerikaanse vlieger niet op. Voor de uiteindelijke start van de competitie in juli, zag het er niet goed uit en hadden we noch genoeg spelers, noch genoeg pitchers om 3 wedstrijden per weekend te spelen (2 in gold league en 1 in 3BB). We maakten de moeilijke beslissing om met de 1e ploeg slechts 1 wedstrijd per weekend te spelen, tot grote ontsteltenis van verscheidene Antwaaarpse facebookjournalisten. The Cats waren natuurlijk niet de enige die spelersproblemen hadden door corona. Verscheidene andere clubs losten dit echter op door hun 2e ploeg uit te schrijven, waardoor heel wat jongere spelers amper speelkansen zouden krijgen.

We zouden de Belgische baseballwereld al snel verstommen door op de 2e speeldag met 6-5 te winnen van de landskampioen. En het bleef niet bij 1 overwinning. (Wel bij 2 …). De tweede ploeg kon ook regelmatig winnen in 3BB West en nestelde zich in de middenmoot.

In 2020 zijn er geen stijgers en dalers. Eigenlijk was afgelopen seizoen een kort oefenseizoen voor 2021. Daarom werden verscheidene laatstejaars kadetten al mee geïntegreerd bij de heren. Spijtig genoeg besliste Nico in de helft van het seizoen te stoppen als coach, maar gelukkig nam Kris al snel de fakkel over. Ik hoop dat hij samen met Stef en David nog vele jaren de heren zal coachen.

Met zoveel spelers, coaches en binnenkort 2 velden, is er besloten om de groep van de 16+ heren volgend jaar op te splitsen. Zo kan iedereen naar eigen willen en kunnen zijn favoriete sport beoefenen. Voor de spelers zal er keuze genoeg zijn: topsport baseball in gold league en 4BB, competitie baseball in 3BB op zondag, competitie softball op zaterdag, of recreatieve softball.

Het was een raar, maar toch een plezant seizoen. Hopelijk kan 2021 wat normaler verlopen. Maar 1 ding staat vast: we gaan weer knallen volgend jaar.

captain Bart

Niemand kan zeggen dat dit seizoen gewoon was. In het begin ging het wel goed, maar dan kwam het coronavirus af. Cancelled, dat zagen onze Amerikaanse coaches en wij toen alle vluchten werden geschrapt. Kris, nog een geluk dat jij daar was, want zonder u waren we dik gejost. Gelukkig dat Bart, David, Christophe, Stef en Nico er ook waren om ons altijd een kwaliteitsvolle training te bezorgen. Ik denk dat iedereen wel kan zeggen dat ondanks de uitzonderlijke maatregelen hij/zij wel is doorgegroeid. Jammer dat het seizoen zo kort was, anders hadden we wel kampioen kunnen spelen (lol). Kadetten, nog een geluk dat jullie erbij waren, anders hadden wij ¾ van onze matches moeten afzeggen. Langs de fast-food passeren, was onze zondagse “teambuilding”. Ondanks het feit dat we niet allemaal naast elkaar mochten zitten, was de sfeer altijd top. Onze umpires en scoorders mogen we zeker niet vergeten, want zonder hen, kunnen we uiteraard niet spelen. Trainen onder de regen hebben we de laatste tijd helaas veel gemoeten, maar dat heeft ons zeker niet gestopt! Zak and Rusty, see you next year! Aan allen, ik wil jullie nog even bedanken voor dit prachtige seizoen, zonder jullie zou het maar saai geweest zijn…

Kevin, over and out.

Dames

Softball tijdens een pandemie

Het is toch allemaal wat raar verlopen dit seizoen. We konden geen fantastische Rox-Fox party houden, we misten onze Amerikaanse coaches en hebben ons de gewoonte moeten inbouwen om een mondmasker op te zetten voor en na de softball. Dit seizoen is uiteraard heel anders gelopen dan iedereen verwacht had. We begonnen nochtans goed aan de start van het seizoen. Tijdens de wintermaanden hadden we volop onze conditie opgebouwd en hadden we plannen gemaakt om er ook dit jaar een top seizoen van te maken. Verder hadden we vele nieuwe aanwinsten die we super enthousiast wilden maken voor het aankomende softball seizoen.

En plots was het daar… Dat virusje uit China. We hebben de afgelopen maanden niets anders meer gehoord en draaien tegenwoordig al twee keer onze ogen alleen al bij het uitspreken van de naam. Het hele land ging toe en daarmee kwam er ook een stop in ons seizoen. Toch hadden we met de softball beslist dat het virusje ons niet klein zou krijgen. Na een paar weken wennen aan de nieuwe situatie, hebben we elk weekend besloten samen te ‘zoomen’ (weer al zo een nieuw woord) om gezamenlijk een home work-out te volgen. We moesten toch klaarstaan voor wanneer we terug aan de slag konden gaan! Met youtube video’s en digitale instructors in de hand hebben we de bizarste oefeningen gedaan om onszelf fit te houden. Al was het maar om onze lachspieren te trainen na het uitproberen van de gekste poses. Ook werden alternatieven gevonden voor de beruchte damesfeestjes door een heuse online PJ-party te organiseren. Ideaal voor zij die liever die lachspiertjes op een ontspannende manier wilden trainen.

Na een tweetal maanden kwam dan eindelijk het verlossende nieuws, we mochten samen terug trainen. Die eerste training was een ongelofelijke ontlading voor iedereen denk ik. In het begin stonden we daar wat onwennig, wisten we niet goed wat nu wel en niet mocht. Al snel begonnen we weer te lachen en te zeveren als vanouds en genieten van de sport die we allen toch zo graag spelen. Toen we in juli terug competitie konden spelen waren we allemaal zo opgelucht en blij. Iedereen had wel zin in ‘een matchke’. Uiteindelijk is die competitie in allerlei bochten verlopen, met zelfs tijdelijk een aantal leuke onderlinge wedstrijdjes. Op het einde van het seizoen hebben we zelfs nog een heus radiobezoekje kunnen regelen om promotie te maken voor onze sport en ons fantastisch team.

Ondanks de rare tijden waar we ons momenteel in bevinden, kan ik toch zeggen dat ik best een leuk seizoen heb beleeft. Ik heb genoten van elke training en weer veel bijgeleerd in deze sport. Ik heb ook heel wat nieuwe meisjes leren kennen die uiteraard vrienden zijn voor het leven. Ik ben enorm dankbaar dat ik al 17 jaar deel mag uitmaken van een team dat staat voor inclusiviteit, groepsgevoel en plezier. Iedereen kan zichzelf zijn en iedereen mag eens een beetje zot doen wanneer die dat wenst. Met sommige van deze dames speel ik al meer dan 15 jaar, andere heb ik nog maar net leren kennen. Elk van hen is van essentiële waarde binnen dit team. Dank je voor alle mooie en fantastische herinneringen, dit seizoen en alle voorgaande seizoenen. Ik weet niet wat de toekomst brengt voor volgende zomer en of dit virusje dan ook nog in de soep komt roeren, maar ik weet dat dit topteam alles kan overwinnen om hun dromen te bereiken!

Steffie

Bedankt dames

Ik wil even iedereen bedanken van mijn ploeg en andere ploegen voor het leuke ontvangst in de club. Het is mijn eerste jaar bij de dames en het was onvergetelijk! Iedereen was super lief en zo vriendelijk! Ik heb ontzettend veel bij geleerd. Thx voor alles dames!

Maya

Softbal heren

2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als het coronajaar, maar voor de Cats bracht 2020 toch ook iets nieuws. Een nieuwe ploeg stak de kop op. De voormalige recreanten besloten dat het tijd was om zich te begeven op nieuw terrein. Spijtig genoeg was dit niet het tweede veld dat door het C-woord wat vertraging opliep. Neen, we gingen van recreanten naar de reserve softbal heren.

De reserve softbal heren competitie vraagt toch wat meer training dan de “recreanten”, daarom gingen we van één keer trainen in de week naar twee keer trainen en dan uiteraard de wedstrijden op zaterdag. Al snel werd duidelijk dat er nog werk aan de winkel is als we uiteindelijk nummer één willen worden. Dit is uiteraard het doel, maar we zijn realistisch optimistisch uiteraard. We kregen het hard te verduren de eerste wedstrijden, maar we bleven positief. Als een (h)echt team stonden we elke wedstrijd en training op het veld. De extra trainingen werpten hun vruchten af. Elke keer zagen we vooruitgang en dit zag je ook terug aan het einde van elke wedstrijd. Het verschil qua punten wordt als maar kleiner en we komen stap per stap in de buurt van onze eerste overwinning.

We gaan mee met onze tijd en hebben een Instagram account aangemaakt. Zo willen we meer mensen tonen wat onze sport net inhoudt en hoe leuk het kan zijn in ons team!!!

Volg ons op Instagram: RSH_merchtem_cats (of druk op de Instagramlink)

De vooruitgang die gemaakt werd zouden we niet kunnen hebben gemaakt zonder enkele mensen in ons team. Daarom zou ik graag Bram Conickx, Björn “Brommer” Vanmassenhove en Kristof De Valck bedanken om de trainingen te verzorgen en ons naar een hoger niveau te tillen.

Ook mogen we diegene niet vergeten die voor de nodige begeleiding zorgden op de wedstrijden, nl. Marc Jansegers en Joris “Jos” Vanden Houte.

Om het hier niet te lang meer te trekken wil ik onze supporters bedanken, maar wil ik zeker elke speler van de Reserve Softbal Heren proficiat wensen met de vooruitgang en de inzet die dit seizoen getoond is!

Voor onze tegenstanders: Maak jullie borst maar nat want we pakken ze!

Quinten Hennico

Recreanten

De Recreanten zijn beter in softbal dan in artikeltjes schrijven. Dit jaar spijtig genoeg nog geen inzendingen ontvangen. Een artikeltje insturen kan nog steeds via communicatie@merchtemcats.com.


Kadetten

Januari 2020… coach Kris kreeg versterking van coach Kleine en al snel werd het iedereen duidelijk; de kadetten zouden gaan knallen dit jaar!

Tot tante Corona begin maart roet in het eten kwam gooien natuurlijk… De eerste weken waren ze nog bang dat 3 weken stilliggen een negatieve impact zou hebben op al wat er al opgebouwd werd. Wisten zij toen veel dat ze pas in juni de trainingen terug zouden kunnen opstarten…

Maar dan, eindelijk… juni!

Onder de noemer “work hard, dream big and play harder” , probeerden de coaches hun kadetten snel speelklaar te krijgen voor de wedstrijden die in juli van start zouden gaan. Falen hierin was geen optie en ze raakten tijdig klaar voor de titanenstrijd.

Coach Kris ging potten breken in de golden reeks en het team van coach Kleine stond aardig zijn mannetje in silver, tot…. de wedstrijden in augustus weer voor 4 weken ‘on hold’ gezet werden omdat tante Corona op zomervakantie was in Antwerpen. De trut!

Ons geduld werd dus nogmaals op de proef gesteld en het was uitkijken naar eind augustus, deze keer niet omwille van Merchtem kermis, maar naar opnieuw wedstrijden kunnen spelen. Gelukkig konden de onderlinge trainingen wel doorgaan en waren de jongens net iets minder chagrijnig dan tijdens de lockdown 😉

September… de geplande wedstrijden nog afgewerkt, veel plezier gehad maar het was een heel vreemd seizoen… ik zou het zelfs een gemiste kans voor Merchtem durven noemen, want onder normale omstandigheden zou de ploeg in gold los kampioen gespeeld zijn.

De kadettenploeg zal volgend jaar sterk uitgedund worden, 9 jongens schuiven immers door naar de heren, en ik schuif mee… but we’ll meet again…

Tot slot…

Kris, Kleine, Bram en Matthew; een oprechte DANK U WEL om de jongens door dit seizoen geloodst te hebben, het was geen makkelijke opdracht dit jaar.

Proud to be a Cats mom!

Veronique

Miniemen

De Miniemen zijn beter in baseball dan in artikeltjes schrijven. Dit jaar spijtig genoeg nog geen inzendingen ontvangen. Een artikeltje insturen kan nog steeds via communicatie@merchtemcats.com.


Pupillen

De Pupillen zijn beter in baseball dan in artikeltjes schrijven. Dit jaar spijtig genoeg nog geen inzendingen ontvangen. Een artikeltje insturen kan nog steeds via communicatie@merchtemcats.com.


Multimove

De Multimovers zijn beter in baseball dan in artikeltjes schrijven. Dit jaar spijtig genoeg nog geen inzendingen ontvangen. Een artikeltje insturen kan nog steeds via communicatie@merchtemcats.com.


Ons nieuw veld

Begin 2019, onze bullpen is klaar en wat kunnen we nu doen? We gaan ons anders vervelen…

Awel, onze club barst toch uit zijn voegen, misschien moeten we de gemeente eens aanspreken over de mogelijkheid om een 2e veld te bekomen.

Goe plan ! Zo gezegd, zo gedaan, de gemeente begreep de situatie en wou meegaan in ’t verhaal.

Dus wij allen samen ons verstand bij elkaar gestoken (wat veel is) en beginnen nadenken over hoe dit mogelijk was zonder andere clubs te veel te storen. Alles kwam plots in een stroomversnelling en we kregen groen licht. Aannemers werden gezocht en we bekeken wat we zelf konden verwezenlijken.

We gingen ook veel zelf doen (dug-out, scoorderstoren, elektriciteit,..) want weet je nog, anders gaan we ons vervelen…

Hiervoor zochten we wel wat hulp, maar met onze charmes was dat geen enkel probleem en hadden we die gevonden zodat we snel aan de slag konden. Eerst de betonn, meten en passen en 20x naar de doe-het-zelfzaak. En hopla, dat ging vlot.

Dan de muren. Met de hulp van een specialist (en natuurlijk ook de onze) is dat hoofdstuk ondertussen ook al afgesloten. Vervolgens nog voegen. Dat was niks voor ons dus terug onze charmes aangesproken en weer ne goeie ziel gevonden die ons wou helpen en die nu nog druk bezig is.

OK, iedereen wil ook droog zitten dus moet er ook nog een dak op het metselwerk. Daar hebben we veel moeten over vergaderen want dat gingen we volledig zelf doen. Kwam soms vermoeider thuis van ‘t vergaderen dan van ‘t werken.

Zoals altijd komt alles goed en liggen ondertussen de daken ook al.

Nu zijn ze aan de afspanning begonnen en moet enkel het veld nog afgewerkt worden. En dan kunnen we weer uitkijken naar het volgende project, en de goede prestaties van onze topclub op ons nieuw veld.

Nog 1 ding; dikke sorry aan diegenen waar ik soms wa cru tegen was tijdens het werken, maar ja, dat moet je er maar bij nemen. En zeker nen dikke merci aan alle (en ‘t zijn er veel) helpende handen.

Ronald

Plezant hoekske

Baseball fan

A Scottish man came to a Merchtem Cats baseball game. It was the first time he had ever seen the sport so he sat quietly. The first batter approached the plate, took a few swings and then hit a double. Everyone was on their feet screaming "Run, run!" This happened two more times, with a single and a triple. The Scottish man was now excited and ready to get into the game.

The next batter came up and four balls went by. The umpire called "walk" and the batter started on a slow trot to first. The Scotsman, extremely excited now, stood up and screamed, "R-R-Run ye ba$$tarrd, rrrun!"

Everyone around him started laughing so the Scotsman, extremely embarrassed, sat back down. The Cats-fan sitting next to the Scotsman noticed his embarrassment, so he leaned over and explained, "He can't run because he got four balls."

The Scotsman immediately stood up and screamed, "Walk with pride, man! Walk with pride!"

Het is de eerste honkbalwedstrijd van het seizoen 2020.

Een vader en zoon komen voor het eerst naar een Catswedstrijd kijken. De eerste slagman op de plaat wordt geraakt met de bal en krijgt een "walk" naar de eerste base. Terwijl hij op de base staat, haalt de loper zijn masker tevoorschijn en begint het op te zetten.

De jongen vraagt zijn vader: "Waarom bedekt hij zijn gezicht, papa?"

De vader antwoordt: "Kijk, hij gaat de tweede base stelen."

Het allemaal beu riep een coach een van zijn 9-jarige baseballspelers apart en vroeg: "Begrijp je wat samenwerking is? Wat teamplay is?" De kleine jongen knikte ja.

'Begrijp je dat het erom gaat of we als team samen winnen of verliezen?' De kleine jongen knikte.

"Dus," vervolgde de coach "Ik weet zeker dat je weet dat wanneer iemand uit wordt geroepen, je niet moet discussiëren, vloeken, de scheidsrechter moet aanvallen, of hem een piemelkop, eikel of klootzak moet noemen. Begrijp je dat allemaal? "

De kleine jongen knikte weer ja.

Hij vervolgde: "En als ik jou uit het spel haal zodat een andere jongen ook de kans krijgt om te spelen, is het niet sportief om je coach een domme reet te noemen, toch?"

De kleine jongen was het daarmee eens.

"GOED!" zei de coach. 'Ga dan alsjeblieft daarheen en leg dat allemaal aan je grootmoeder uit!'

Had u ook graag uw sponsoring hier? Neem dan contact op met sponsoring@merchtemcats.com

Steun de Merchtem Cats door

te gebruiken voor al uw online aankopen.