Wat is Baseball ?

BASEBALL EN SOFTBALL IN HET KORT

Voor hen die er nog niet mee vertrouwd zijn, volgt hier een korte uitleg over Baseball en Softball. Meer gespecialiseerde uitleg is altijd te verkrijgen via de club - bezoek ook onze links!

BASEBALL SPELREGELS

Een spel is verdeeld in 9 perioden, innings genaamd. Het team dat de meeste runs scoort op het einde van de 9e inning wint. Het spel begint als de pitcher de bal gooit naar de batter van het andere team. De batter probeert de bal zover mogelijk in het veld te slagen. Een speler van dat team scoort als hij de 4 bases volledig heeft rondgelopen en bij de home-base aankomt.

Elke inning is verdeeld in twee delen, een top en een bottom. Gedurende de top van een inning is één team in het veld, terwijl het andere slaat en punten probeert te rapen. Als het team aan slag 3 spelers out heeft (dit kan op verschillende manieren gebeuren) dan komt het andere team aan slag en zitten we in de onderste helft van de inning. Als er na 9 innings een gelijkspel is, dan komen er extra innings totdat een team meer runs heeft.

Bij baseball is er altijd een home (thuis) en een visiting (op bezoek) team. Het visiting team is altijd eerst aan slag. Een team scoort als een speler na slag voorbij eerste, tweede en derde base geraakt en daarna terug naar de home base waarvan hij vertrokken is. Het team dat op het veld staat speelt dan defensief, kan dus niet scoren, maar probeert ervoor te zorgen dat er 3 mensen out geraken bij het offensieve team.

Een pitcher brengt de bal in het spel door het te gooien naar de home-plate waar een batter de bal probeert weg te slaan. Om het de batter te bemoeilijken kan een pitcher de bal met allerlei soorten effecten gooien. De catchers (letterlijk vertaald vangers) in het veld proberen de bal zo vlug mogelijk terug bij de pitcher te krijgen. Er zijn ook vangers die bij de home plate staan in geval dat een speler van het andere team probeert te scoren.

Het spel draait rond de acties van de pichter en de batter. De pitcher heeft als eerste de kans om een batter out te krijgen. Hij gooit de bal in de strike zone (de ruimte boven de home-plate) waar de batter hem moet raken. Als de batter bij een geldige pitch de bal niet raakt wordt dit een strike genoemd. Bij 3 strikes is de batter out. Als de pitcher de bal buiten de strike zone gooit hoeft de batter hem niet te raken en wordt dit een ball genoemd. Als een pitcher 4 balls gooit mag de batter zonder problemen naar de eerste base en is de volgende slagman (batter) aan de beurt. De scheidsrechter beslist of een gegooide bal een strike is dan wel een ball.

Als de bal wel correct wordt geraakt en dus in het spel wordt gebracht begint de batter te lopen en probeert hij zoveel mogelijk bases te passeren zonder out te worden gegooid. Als een batter met succes bij de eerste base aankomt wordt hij een base runner genoemd. Base runners kunnen doorgaan naar de volgende bases als een opvolgende batter juist slaagt. Een loper (base runner) kan ook een zogenaamde base stelen als de catcher de bal laat vallen of wanneer de pitcher aan de beurt is. Dit kan tegengehouden worden door een van de veldspelers die de loper met de bal kan aanraken.

Als een batter aan de bal is kan een fielder (iemand op het veld van het andere team) ervoor zorgen dat deze out geraakt. Zo wordt een batter out verklaard als een fielder de bal kan vangen zonder dat deze de grond heeft geraakt. Meestal wordt de bal opgeraapt door een fielder en probeert hij deze te gooien naar een catcher (een andere fielder) bij de eerste base, voor dat de runner eraan komt. Als deze de eerste base wel haalt kan een fielder hem alsnog uitschakelen. Als er zich een runner bevindt op de volgende base waar een ander runner moet aankomen dan moet hij naar de volgende base lopen (force). Bij force kan de fielder de runner uitschakelen door met de bal op de base te staan. Zonder force kan hij hem uitbranden door de runner met de bal aan te raken.

UITRUSTING

De basisuitrusting van baseball bestaat uit een harde bal, de baseball, een houten of aluminium bat en een grote leren handschoen voor de spelers op het veld om de bal beter te kunnen opvangen. Meestal dragen de spelers ook beschermend materiaal, zoals een helm met masker en scheenlappen.

COMPETITIE

Bij officiële wedstrijden zijn er verschillende mensen die ervoor zorgen dat er niets verkeerd gebeurt op het veld. Zo heeft elk team zijn coach die de volgens hem geschikte spelers opstelt en hen instructies geeft tijdens het spelen. Natuurlijk zijn er ook scheidsrechters aanwezig op het veld die ervoor moeten zorgen dat alle regels worden nageleefd. Een scheidsrechter mag iemand wegsturen als hij vindt dat een bepaalde speler de regels breekt of onsportief gedrag vertoont.

BEROEMDE SPELERS

Beroemde spelers uit het baseball zijn bijvoorbeeld Babe Ruth, Ken Griffey en Nolan Ryan, Satchel Paige, Ty Cobb en Pete Rose.

SOFTBALL SPELREGELS

Softball lijkt heel hard op baseball, maar verschilt vooral in snelheid, uitrusting en grootte van het veld.

Een softball-bal is groter dan een baseball en de afstanden op het veld kleiner. Bij softball wordt er onderhands geworpen (pitch).

Een softball-team bestaat uit 9 spelers en een aantal van de specifieke regels uit het baseball komen niet meer voor bij softball.

Steun de Merchtem Cats door

te gebruiken voor al uw online aankopen.